Warmte stijgt en verdwijnt voor een deel door het dak. Daarom loont het om het dak van uw huis te isoleren. Zowel platte als schuine daken zijn uitstekend te isoleren. Hierdoor wordt ook de bovenste verdieping van uw huis heel behaaglijk.
Schuin versus plat dak
Een plat dak is lastiger te isoleren dan een schuin dak. Dit kunt u beter overlaten aan een vakman. Isolatie van een plat moet namelijk aan de buitenzijde gebeuren. Het isolatiemateriaal ligt op of onder de dakbedekking. Het dak wordt hierdoor hoger. Het is mogelijk dat u daklijsten, dakdoorvoeren en op het dak uitkomende deuren moeten aanpassen.
Isoleren van een schuin dak kan zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Aan de buitenzijde komt het isolatiemateriaal tussen het houten dakbeschot en de dakbedekking te zitten. Geschikte isolatiematerialen zijn gespoten verlijmde EPS/polystyreen of minerale wol.
Bij isolatie aan de binnenzijde heeft minerale wol de voorkeur, omdat het relatief brandveilig is. Tussen de aftimmering en het isolatiemateriaal is ook een dampremmende folie nodig. Veel isolatiebedrijven gebruiken kant-en-klare isolatieplaten met dampremmende folie, isolatie en afwerking.
Het dak is daarmee van binnen meteen netjes afgewerkt.
Een andere mogelijkheid is het direct spuiten van isolatie materiaal (zoals PUR) tegen het dakbeschot. Dit kan naar wens eventueel afgewerkt worden met een afwerkplaat.
Het belang van het dak isoleren
Maar liefst 30% van de warmte in een huis gaat verloren via het dak. Reden genoeg dus om als eerste het dak aan te pakken. Heeft het dak een dakkapel? Neem die dan ook mee in de isolatieklus. Anders verdwijnt alsnog een groot deel van de warmte via dit ‘isolatielek’. Er zijn in grote lijnen 2 type daken te onderscheiden: een schuin dak, en een plat dak. Deze beide type daken vergen een verschillende aanpak.
Schuin dak isoleren
Een schuin dak kan prima van binnenuit worden geïsoleerd. Dit is de eenvoudigste manier. In het geval van een vliering die niet gebruikt wordt, kunt u ook kiezen om isolatie over de vloer van de vliering uit te rollen.
Vochtproblemen
Geen enkel dak is hetzelfde. Veel huizen van voor 1960 hebben helemaal geen isolatie. Deze zijn gemakkelijk te isoleren. De meeste huizen van na 1970 zijn echter wel geisoleerd, maar zo minimaal dat het bijna geen rendement oplevert. Vaak is een laag van 2 cm pur aangebracht. Het is verstandig om deze laag eers te verwijderen, omdat anders de kans op vochtproblemen groot is. Vocht kan immers niet weg via het dakbeschot en nestelt zich dus in het hout.
Hoe pak ik dit aan?
Voor het isoleren van een hellend dak zijn veel kant-en-klaar producten op de markt. Met deze systemen is de isolatieklus zo geklaard. Deze systemen zijn voorzien van een goede handleiding. U kunt de klus natuurlijk ook uitbesteden aan een expert.
Plat dak isoleren
Hoe moet ik een plat dak isoleren en waar moet ik rekening mee houden ? Het warmte verlies van een dak is ongeveer 30 % . Het is dus zeker zinvol om het dak te isoleren. Het isoleren van het dak is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet rekening houden met de afvoer van het water, condensatie en het draagvermogen van de balken.
Er zijn 3 soorten platte daken:
Koud dak:
De isolatie wordt onder het dak geplaatst. Tussen de isolatie en dakdichting is er een geventileerde luchtlaag. Het koude dak wordt afgeraden doordat er problemen kunnen ontstaan door condensatie. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de dakbedekking waterdicht is .Door het isoleren ontstaat er nog een dampremmende de laag en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Hierdoor zou zelfs de dakconstructie kunnen worden aangetast.
Omgekeerd plat dak
De isolatie ligt op een op de waterdichte laag. Deze manier van isoleren is het eenvoudigst als het bestaande dak nog niet aan vervanging toe is.Een ballastlaag (grind of tegels) zal eerst moeten worden verwijderd. Leg niet alles op één plek neer in verband met de maximale belasting van het dak. Leg hierna het isolatie materiaal in een halfsteens verband op het dak. Breng na elke 2 tot 3 vierkante meter een laag grind aan op de platen. Het is verstandig om langs de randen een strook van 20 cm niet te isoleren om verzekerd te zijn van voldoende waterafvoer.
Warm dak
Bij een warm dak ligt de isolatie tussen de dakconstructie en de dakafdichting. Het ideale moment te isoleren is als het bestaande dak aan vervanging toe is. De meerkosten voor het isolatiemateriaal zijn dan gering. De waterkerende laag zal afhankelijk van de dikte van het materiaal tussen de 8 en 15 cm hoger komen te liggen. Houdt dus rekening met de eventuele meerkosten voor het aanpassen van boeiplanken en de loketten.
Het mag duidelijk dat het isoleren van platte daken werk voor de specialist is. Kijk daarom bij uitvoerende bedrijven naar een erkend dakdekkersbedrijf.